Mostovna predstavlja

Filmski festival Poklon viziji: Prvi Poleti | 1. dan

Filmski festival Poklon viziji: Prvi Poleti | 1. dan

16.00

Otvoritev razstave Prostori v prostoru

Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici se predstavlja

Študijsko leto 2019/2020 je bilo za našo akademijo velik praktični izziv. Po osmih letih delovanja v Gorici smo se preselili nazaj na slovensko stran meje. Na novi lokaciji v Rožni Dolini v Novi Gorici smo decembra že postavili vsakoletno semestrsko razstavo in obiskovalce povabili v nove prostore naše akademije. Kmalu pa nas je pandemija prisilila, da smo ubrali tudi drugačne pristope in učni proces, predvsem pa ustvarjalno delo študentk in študentov nadaljevali na daljavo. V tem času so se v družbi odpirala nova vprašanja o osebni integriteti, svobodi in (ne)dotakljivosti, kar se odraža tudi skozi premisleke del na tej razstavi. Verjetno se zavedamo, da v tem posebnem trenutku vsi odkrivamo stvari, ki jih sicer ne bi mogli, da se nam odpirajo pogledi, ki bi jih sicer spregledali, zanemarili in imeli za nepomembne. Tudi ustvarjalnost se mora na to še privaditi.

Multimedialna razstava je urejena v več sklopov, in sicer od fotografije do videa. Vsa dela v snopu digitalnih nosilcev polno zapolnjujejo prostor galerije in nam omogočajo vpogled v doživljanje mladih ustvarjalk in ustvarjalcev v času, ko so se vrata marsikje prisilno zaprla.

Poleg omenjenih del se naše študentke in študenti predstavljajo tudi v različnih filmskih programih Prvih Poletov.

 _________

18.00

1. tekmovalni sklop kratkih filmov

Srčika tridnevnega dogajanja na Mostovni bo gotovo tekmovalni program kratkih filmov. V treh sklopih, ki se bodo odvijali v petek in soboto, si bomo lahko ogledali prave filmske poslastice domačih in tujih avtorjev. Veliko teh je za svoja dela prejelo številne nominacije in nagrade na največjih evropskih in svetovnih filmskih festivalih. Naj za primer omenimo študentski film, ki je v pol leta prejel rekordnih 38 nagrad in bil celo nominiran za prestižno nagrado oskar za najboljši kratki animirani film.

Five hour conversation, Katarina Blažič (SI), 2020, 4'45''

Words words words are decorative sounds, Giovanni Giaretta (IT), 2020, 8'

It's summer, Filip Bojarski (PL), 2018, 15'32''

Dramatic relationships, Dustin Guy Defa (US), 2016, 9'

Daughter, Daria Kashcheeva (CZ), 2019, 14'50''

Throat singing in Kangirsuk, Eva Kaukai (CA), 2018, 3’29''

 _________

19.30

Praznovanje 100. obletnice filma Kabinet dr. Kaligarija (Weine, 1920, 80')

cine-koncert

Giorgio Pacorig (IT) in Jan Vysocky (CZ);

uvodna beseda: Jan Vysocky in Ivan Antić

 

Praznovanje Prvih Poletov ob 100. obletnici nemške ekspresionistične klasike, filma Kabinet dr. Kaligarija, bo obilno in v znamenju središčne teme letošnje festivalske edicije – teme zvoka. Dr. Kaligari je seveda nemi film – o katerem zvoku torej sploh govorimo? Zvoku podobe same, ki je že od vedno nekako tam? Morda ne tehnološko gledano, ontološko pa je gotovo tam. Podoba je sama po sebi kričeča podoba, njenih krikov morda ne slišite, jih pa skoraj slišite. In temna, sprevržena ter bizarna podoba Dr. Kaligarija zahteva temno, sprevrženo in bizarno zvočno kuliso. Po drugi strani pa to praznovanje ne sili zgolj k odkrivanju tega, kar je v podobi skrito, temveč predvsem k preizpraševanju tega, kaj lahko jaz dodam k filmu in kako lahko – v tej dialektično-kontrapunktični igri – obogatim ta film in ga po svoje posodobim.

Ivan Antić, Jan Vysocky in Giorgio Pacorig bodo spregovorili o vsem tem in še marsičem drugem v uvodnem delu k dejanskemu cine-koncertu, sonorizaciji Dr. Kaligarija. Med govorjenjem o človeškemu dojemanju in zaznavanju zvoka skozi zgodovino in o tem, kako zvok uporabljati, umeščati, ga narediti efektivnega in afektivnega, se bo – upajmo – razvil tudi dialog s publiko, ki se bo zavlekel tudi v dejanski cine-koncert. Publika ne bo zgolj gledala in poslušala, ampak bo tudi sama igrala in s tem soustvarjala skupno izkušnjo – pravo pravcato participativno izkušnjo.

V tem času bomo morda izvedeli kakšno novo stvar o zvoku in pokukali v njegove skrivnosti. Kot pravi Kaligari: Ich muss alles wissen … ich muss in sein Geheimnis dringen. Še v slovenščini: Vse morem vedeti. Vstopiti moram v njegovo skrivnost!

Skrivnost zvoka, seveda.

Nova Gorica/Gorizia

________________________________________________________

 

UDELEŽENCE DOGODKA in OBISKOVALCE LOKALA prosimo da:
- ne prihajate bolni,
- uporabljate zaščitno masko v zaprtih prostorih,
- si razkužujete roke,
- držite minimalno varnostno razdaljo.

 

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com