Mostovna predstavlja

Filmska druženja: Kuhar, tat, njegova žena in njen ljubimec (The cook, the thief, his wife and her lover, Peter Greenaway, 1989, 124min)

Filmska druženja: Kuhar, tat, njegova žena in njen ljubimec (The cook, the thief, his wife and her lover, Peter Greenaway, 1989, 124min)

 Filmska druženja se po enoletnem premoru vračajo na Mostovno! Tokrat bodo projekcije izbranih filmov v kavarni, v Mostovnini mali dvorani. Rdeča nit se letos vleče vse od zadnje projekcije filmskih druženj in odvija svoj klobčič do poletja, ko se bodo projekcije premaknile na prosto. Sklop filmov je izbran pod skupno temo: Filmi na robu. Rób kot skrajni, zunanji del česa, bodisi filmskega kanona ali filmskega formata ali kot mesto, kjer se spremeni nagib nagnjenega sveta, kjer se naša percepcija, kaj je zgoraj in kaj je spodaj, kaj je dobro in kaj je slabo, spremeni in premeša in kategorija sama postane brezpredmetna. Marginalij se bomo dotaknili s šundom, grozljivkami, s spregledanimi bizarnimi biseri. V našem tretjem filmskem ciklu ne bomo obšli niti animacij. Vsak mesec boste obiskovalci lahko glasovali za projekcijo enega filma in to tako, da glasujete za svojega favorita na Mostovnini facebook strani.

Druženja, dobre pijače, »kokic« in dobrih filmov ne bo manjkalo: vabljeni!

Albert Spica je objesten, sadističen in omejen tat, ki je pred kratkim zakupil prestižno londonsko restavracijo Le Hollandais in sedaj v njej prireja požrtije. V krogu svojih podanikov golta ogromne količine hrane, medtem ko omizju pridiga o etiketi in kulinariki, obenem pa nenehno ponižuje svojo zdolgočaseno in izobraženo ženo Georgino, ki se ji njen mož vidno gnusi. Ta kmalu začne ljubimkati z rednim gostom, knjigarnarjem Michaelom, pri tem pa jima pomaga celotno osebje restavracije. Režiser skozi celoten film vzporeja spolnost, hrano in nasilje in to na kar se da razkošen in dekadenten način. Film tako poleg izjemne igre zaznamujejo čudovita uporaba barv, razkošna scenografija in kostumografija (Jean-Paul Gaultier), vse skupaj pa prepleta odlična glasba minimalističnega skladatelja Michaela Nymana. Greenaway si je film zamislil kot ogledalo takratni Angliji, Angliji Margaret Thatcher, kot kritiko razsipništva, požrešnosti in brezbrižnosti zgornjega razreda.https://www.imdb.com/title/tt0097108/
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Cook,_the_Thief,_His_Wife_%26_Her_Lover


 

 

 

 

 

 

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com