Mostovna predstavlja

Filmska druženja: The Shining (Izžarevanje, Stanley Kubrick, 119 min, 1980)

Filmska druženja: The Shining (Izžarevanje, Stanley Kubrick, 119 min, 1980)

Filmska druženja se po premoru vračajo na Mostovno!
Tokrat bodo projekcije izbranih filmov v kavarni, v Mostovnini mali dvorani. Rdeča nit se letos vleče vse od zadnje projekcije filmskih druženj in odvija svoj klobčič do poletja, ko se bodo projekcije premaknile na prosto. Sklop filmov je izbran pod skupno temo: Filmi na robu. Rób kot skrajni, zunanji del česa, bodisi filmskega kanona ali filmskega formata ali kot mesto, kjer se spremeni nagib nagnjenega sveta, kjer se naša percepcija, kaj je zgoraj in kaj je spodaj, kaj je dobro in kaj je slabo, spremeni in premeša in kategorija sama postane brezpredmetna. Marginalij se bomo dotaknili s šundom, grozljivkami, s spregledanimi bizarnimi biseri. V našem tretjem filmskem ciklu ne bomo obšli niti animacij. Vsak mesec boste obiskovalci lahko glasovali za projekcijo enega filma in to tako, da zapišete svoje ideje v zvezek, bi bo vsakič na voljo na filmskih večerih.

Druženja, dobre pijače, »kokic« in dobrih filmov ne bo manjkalo: vabljeni!

The Shining (Izžarevanje, Stanley Kubrick, 119 min, 1980)

Grozljivka The Shining je posneta po romanu Stephena Kinga, oz. ravno ta avtor žanrskih romanov se ne strinja o zvestobi filma svojemu izvirniku. In dejansko res ne gre za ekranizacijo Kingovega literarnega dela, ker si je Kubrick privoščil precej avtorske svobode napran zamišljenemu scenariju pisatelja.
Stanley Kubrick je scenarij spreminjal tako pogosto, da se novih popravkov ni učil več na pamet niti glavni igralec, Jack Nicholson. Snemanje je bilo za igralko Shelley Duvall zelo naporno (prizor s kijem so morali posneti kar 127 krat, kar si je prislužilo vpis v guinessovo knjigo rekordov), izjavila je, da jo je Kubrick pregnal do roba.
Dolžina filma za evropske kinematografe se od premierne verzije razikuje za kar 25 minut; režiser je naknadno skrajšal konec.
Izžarevanje velja za kultno grozljivko, znano po citatih »Here's Johnny!« ali »All work and no play makes Jack a dull boy.« in scenah dvojčic Grady ter Dannyjevega kolesarjenja po odnikih hotela, če naštejem le nekatere. Leta 1997 je bila posneta tudi serija po istoimenskem Kingovem Romanu.
Januarja 2020 se napoveduje premiera nadaljevanja tega filma, Doctor Sleep.

Trailer:

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com