Mostovna predstavlja

Filmska druženja: There Will Be Blood (Daniel Day Lewis, 2007)

Filmska druženja: There Will Be Blood (Daniel Day Lewis, 2007)

Filmska druženja se po premoru vračajo na Mostovno!
Tokrat bodo projekcije izbranih filmov v kavarni, v Mostovnini mali dvorani. Rdeča nit se letos vleče vse od zadnje projekcije filmskih druženj in odvija svoj klobčič do poletja, ko se bodo projekcije premaknile na prosto. Sklop filmov je izbran pod skupno temo: Filmi na robu. Rób kot skrajni, zunanji del česa, bodisi filmskega kanona ali filmskega formata ali kot mesto, kjer se spremeni nagib nagnjenega sveta, kjer se naša percepcija, kaj je zgoraj in kaj je spodaj, kaj je dobro in kaj je slabo, spremeni in premeša in kategorija sama postane brezpredmetna. Marginalij se bomo dotaknili s šundom, grozljivkami, s spregledanimi bizarnimi biseri. V našem tretjem filmskem ciklu ne bomo obšli niti animacij. Vsak mesec boste obiskovalci lahko glasovali za projekcijo enega filma in to tako, da zapišete svoje ideje v zvezek, bi bo vsakič na voljo na filmskih večerih.

Druženja, dobre pijače, »kokic« in dobrih filmov ne bo manjkalo: vabljeni!

THERE WILL BE BLOOD (TEKLA BO KRI)
(2007, Paul Thomas Anderson, 2h 38 min)

Čudna mojstrovina Paula Thomasa Andersona ima temačen naslov, ki nakazuje katastrofo, ki je zdaj vidna na obzorju: uničenje Zemlje. Vse je že zapisano v zgodbo glavnega junaka filma, moškega z gromozanskim imenom: Daniel Plainview. Daniel Day-Lewis nam podari morda največjo, najbolj eksotično interpretacijo v svoji karieri kakor naftni iskalec zgodnjega 20. stoletja, nagrajen s kolosalnim bogastvom, a mu to nikoli ne da niti najmanjšega užitka.
Film je morda danes videti celo bolj čuden in osupljiv kakor leta 2007, ko je prvič izšel, saj od leta 2016 v Beli hiši besni Plainview- Trump, ekscentrični milijarder poln premoženja in razvajeni dojenček, čigar »čudoviti tviti« so enako nori kot Plainviewov ponižen izgovor “milkshake-a”. Anderson in Day-Lewis sta skupaj ustvarila pravi spektakel, portret moške bojevitosti in strahu, bedni Tutankamon, obzidan v lastnem sarkofagu bogastva in prestiža.
Povzeto iz članka britaskega The Guardian, ki uvstri film kakor najboljši film 21ega stoletja.
(https://www.theguardian.com/film/2019/sep/13/100-best-films-movies-of-the-21st-century)

Trailer:MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com