Ropotarnica 13. Brata, Moonlee Records in Mostovna

GO Moonlee - 15 let: Analena, Žen, Bernays Propaganda

GO Moonlee - 15 let: Analena, Žen, Bernays Propaganda

Ropotarnica 13. Brata, Moonlee Records in Mostovna predstavljajo:

GO Mr. Moonlee - 15 let!

ANALENA
nesmrtni screamo post-punk (HR/SI)

BERNAYS PROPAGANDA
razplesani diskoidni post-punk bojevniki (MK)

ŽEN (HR)
psihadelične shoegaze/post-rock amazonke (HR)

Še preden skočimo v novo desetletje bomo na Mostovni dvignili glaže ob 15. obletnici delovanja neodvisne slovenske založbe Moonlee Records in se spoštljivo priklonili Mr. Moonleeju! Moonlee Records je v tem obdobju nanizal 49 izdaj glasbenih skupin iz celotnega območja nekdanje skupne države ter postala zbirališče najzanimivejših kitarskih muzik Balkana in s tem tudi svojevrsten dokument zgodovine regionalne glasbene scene začetka tega tisočletja (Repetitor, Bernays Propaganda, Borghesia, Debeli Precjednik, Seine, Nikki Louder, Damir Avdić, Iamdisease....).

In kdo bo zagodel Mr. Moonleeju ob častitljivem jubileju?  V družinskem krogu svojih varovancev bodo za fešto poskrbeli screamo post-punk veterani ANALENA, ki so tudi ustanovitelji Moonlee Records, zasanjano blagozvočna zagrebška post-rock / shoegaze vseženska trojka ŽEN ter dolgoletni makedonski plesno-punkerski sopotniki Bernays Propaganda s še vedno svežim albumom ‘Vtora mladost, treta svetska vojna’. Simbolično!

ANALENA
Leta 1997 se v Zagrebu pojavi zasedba Analena, ki ima dve desetletji kasneje status kultnega post-punk screamo benda. Čeprav je v tem obdobju izdala zgolj tri dolgometražne plošče 'Arhythmetics', 'Carbon Based' in 'Inconstantinopolis', je po drugi strani odigrala par stotin koncertov širom Evrope in si tako na terenu s svojo energično, strastno in brezkompromisno d.i.y. godbo ustvarila številčno in zvesto fanovsko bazo. Glasbeno je Analenino ustvarjanje težko ujeti u kalup, zato naj nas ne zapeljejo zmedene skovanke novega časa, ki segajo od postpunka in indie power popa čez galaksijo hrupa do rocka in hardcora. Četudi je Analena v zadnjih letih zaradi razseljenosti med Zagrebom, Ljubljano in Veliko Britanijo močno reducirala koncertno in diskografsko aktivnost, je 15-letnica založbe odlična priložnost, da ponovno strese koncertne odre. Toliko bolj ker so prav člani Analene so tudi ustanovitelji založbe Moonlee Records, katere prva izdaja je ravno album 'Carbon Based' (2004).

Povezave:
https://www.facebook.com/ANALENA-6993242949/
https://analena.bandcamp.com/

http://www.moonleerecords.com/artists/analena


 (Life in Exclamation Marks)

 (Analena - Live, 2012)

ŽEN
Zagrebške amazonke ŽEN, ki so se familiji Mr. Moonleeja pridružile leta 2017 z izdajo albuma 'Sunčani ljudi', nedvomno predstavljajo eno bolj opaznih kitarskih zasedb iz regije, ki aktivno deluje na glasbeni in LGBTQ+ sceni že od leta 2009. Njihova baza je v središču Zagreb skriti AKC Medika, ki tudi sicer predstavlja aktivistični center različnih družbenih skupin. Za sabo imajo nastope na številnih evropskih festivalih (Europavox, Colours of Ostrava, Tallinn Music Week, INmusic, Welcome to the Village...)  in klubih od Baltika do Balkana, reke Visle do Atlantika. Na svojih nastopih ŽEN nežno prepletajo zasanjane instrumentalne podlage, mehke vokalne harmonije in psihedelične vizualizacije, ustvarjajoč vseobsežno zvočno kopel na mejah shoegazea, dream popa, post-rocka in ambienta. Poznavalce bodo spomnile na zasedbe Warpaint, The War On Drugs, My Bloody Valentine in pa Slowdive. Neobremenjene s trendi glasbene industrije nam ŽEN z albumom 'Sunčani ljudi' potrjujejo status enega bolj pronicljivih in zanimivih kitarskih bendov na Balkanu.      

Povezave:
https://www.facebook.com/xzenxzen/
https://xzen.bandcamp.com/album/sun-ani-ljudi
https://www.moonleerecords.com/artists/zen

    (Sonična taktika)

   (Pusti me da hodam)

 (Žal)

(Igra protona elektrona i neurona - Live INmusic 2017)

BERNAYS PROPAGANDA

Neustavljiva makedonska dance-punk formacija Bernays Propaganda, dolgoletna favoritinja balkanskega podzemlja, znana po svoji aktivistični drži in številnih evropskih turnejah, je pri Mr. Moonleeju nedavno izdala svoj peti studijski album s priročno tempiranim naslovom 'Vtora mladost, treta svetska vojna’ (‘Druga mladost, tretja svetovna vojna’). Sledeč estetskim smernicam predhodnika 'Politika' nam bend v posluh ponuja zbirko plesno naravnanih, radiu prijaznih in družbeno angažiranih komadov. Album, ki ga zaznamujejo lahko zapomnljivi aranžmaji, popovski refreni ter slečena produkcija, predstavlja domiseln zvočni pleksus, kjer se stikajo vplivi post-punka poznih 70. in zgodnjih 80. let, jugoslovanskega novega vala, alternativnega rocka, detroitskega electra ter balkanskih in afriških ljudskih glasb. Bernays Propaganda je od svojih začetkov družbeno angažiran bend in tudi po dobrem desetletju delovanja je njihov ples še vedno in vselej politične narave.

Povezave:
https://www.facebook.com/bernayspropaganda/
https://bernayspropaganda.bandcamp.com/
https://www.moonleerecords.com/artists/bernays-propaganda

  (Retki bilki) 

 
Koncertni cikel Ropotarnica 13. Brata sofinancira Mestna občina Nova Gorica.

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com