Mostovna in klub 13.brat predstavljata predavanje

Marko Rusjan - 1968: Rojstvo nove levice z glasbenim afterjem

Marko Rusjan - 1968: Rojstvo nove levice z glasbenim afterjem

Tokrat se bo predavanje osredotočilo na prelomno leto 1968. Zaključilo se bo z glasbo iz tega obdobja.

Nadaljujemo s serijo predavanj Rdeči petki, ki se bo tokrat vrnila 50 let nazaj, v prelomno leto 1968. Šestdeseta leta prejšnjega stoletja so prinesla velike spremembe v gospodarstvu, izobraževanju, umetnosti in politiki. Mladina je začutila splošno okostenelost izobraževalnih institucij, družbene manjšine so pospešile boje za enakopravnost, večina afriških držav se je osamosvojila, država blaginje, sad zgodovinskega kompromisa med desnico in levico, je omogočala mirno potrošniško življenje. Ob vseh teh družbenih premikih je vzniknila nova levica, ki si je zadala cilj osvoboditi posameznika od tradicionalnih vezi institucij in kapitalističnega sistema. Leta 1968 so napetosti izbruhnile na površje, študentski upori so zamajali režime. Želja po svobodi je premagala strah. Na predavanju bomo skušali ugotoviti, kaj je dediščina radikalnih idej in gibanj leta 1968.

Marko Rusjan je mag. pravnih znanosti, pomočnik direktorice Moderne galerije, član hardkor veteran zasedbe Iamdisease, član kolektiva 13.brat webzine, občasni publicist in član stranke Levica

Po predavanju sledi glasbeni after z DJ Jaša Bužinel, ki se bo poigraval z glasbeno dediščino rock glasbe, ki se je prebila v ospredje ravno v 60. letih.

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com