Kinoatelje & Mostovna predstavljajo

FIRST CROSSINS / PRVI POLETI / PRIMI VOLI - družinski program

FIRST CROSSINS / PRVI POLETI / PRIMI VOLI - družinski program

www.poklonviziji.com/first-crossings 

 

Nedelja, 10. oktober, od 10.00 do 13.00

Letošnja delavnica Prvih Poletov/First Crossings za mlade – ki bo potekala v nedeljo, 10. oktobra, ob 10.00 na Mostovni v Novi Gorici – bo namenjena mišljenju filma. Mladi udeleženci se bodo ob pomoči mentorjev potopili v pet skrbno izbranih kratkih filmov, ki si jih bodo skupaj ogledali, poglobili v njihovo vsebinsko in oblikovno plat, spoznali elemente, ki te filme gradijo in jih delajo to, kar so. Predvsem pa bodo o vsem tem tudi govorili. Menimo namreč, da filmi niso namenjeni samo ogledu, temveč tudi premisleku. Ob poplavi avdio-vizualnega materiala, ki močno zaznamuje naša življenja, je premislek tega materiala ključen in nam pomaga razumeti, kakšen vpliv ima naše neposredno okolje na naše vsakdanje življenje.
Udeleženci si bodo torej ogledali pet filmov, ki so nastali na različnih filmskih delavnicah in so na takšen ali drugačen način povezani z letošnjo krovno temo Prvih poletov – gozdom. Postaviti pa se bodo morali tudi v kožo programerjev filmskega festivala, saj bodo morali skupaj izbrati en film, ki jih je najbolj navdušil, in ki ga bomo kasneje pred zbrano publiko predvajali v sklopu nedeljskega družinskega programa na Mostovni.

Delavnica je namenjena mladim med 12. in 15. letom starosti.
Obvezna predhodna prijava na: nagrada.darko.bratina@gmail.com

/

Nedelja, 10. oktober, ob 16.30

Ob 16.30 pa si bomo ogledali film ''Il Solengo'' (2015, 70'), v katerem se skupina starejših moških zbere v lovski koči in obuja spomine na Maria »de Marcella«, moškega, ki je več kot 60 let živel v jami. Ne ve se, kaj ga je pripeljalo do tega, da je izbral samotarsko življenje, morda skrivnosten in tragičen dogodek iz njegovega otroštva. Kdor ga je srečeval na lovu, ga je imenoval »il Solengo«, »samotar«, kot merjasec, ki živi proč od črede. V toplini koče, kjer so se zbrali ob hrani in pijači, stari lovci sedijo ob mizi in pripovedujejo zgodbe o tej čudaški osebi. Njihove zgodbe so večkrat sporne in protislovne. Mario je bil grob in nagle jeze, obnašal in oblačil se je čudno. Nekateri pravijo, da je bil nor, drugi pa ne. Vsi se strinjajo, da ni govoril z nikomer. Možje pripovedujejo vsak s svojega zornega kota, na podlagi lastnih spominov, pri tem pa odkrivajo tudi nekaj o sebi, o lastni osebnosti in, v širšem smislu, o okolju, v katerem živijo. Tradicionalni obred pripovedovanja zgodb oživi skozi generacijo ljudi, ki še naprej neustrašno živijo od sadov zemlje.

Vabljeni!

Več o programu Prvih Poletov/First Crossings na: www.poklonviziji.com/first-crossings

 
 
____________________________________________________________
 
 

UDELEŽENCE DOGODKA in OBISKOVALCE LOKALA prosimo da:
- ne prihajate bolni,
- uporabljate zaščitno masko v zaprtih prostorih,
- si razkužujete roke,
- držite minimalno varnostno razdaljo.

Ob dogodkih je vstop v prireditveni prostor dovoljen le osebam:
- s potrdilom o prebolevosti COVID-19,
- s potrdilom o cepljenju ali
- s potrdilom o negativnem testu.
 
Hvala za razumevanje in spoštovanje ukrepov!

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com