13. Brat, KUD Morgan, Moonlee Records & Mostovna predstavljajo

Moveknowledgement & Harlem Underground

Moveknowledgement & Harlem Underground

Tudi v letošnjem letu 13. Brat in KUD Morgan združujeta moči ter v sodelovanju z založbo Moonlee Records v petek, 15. julija na Mostovni v Novi Gorici prirejata promocijski koncert ob izidu novega albuma povratnikov Moveknowledgement. Nekdanje zastavonoše domače alternativne godbe Moveknowledgement se po petletki zatišja vračajo z novo postavo, novo zvočno podobo, novo vizijo, novo založbo in novim albumom 'Lying Cobra'. Še bolj psihadelično, še bolj zatripano in zasanjano, ter predvsem še bolj razplesano.

MOVEKNOWLEDGEMENT

Ena avtorsko najbolj izstopajočih, kritiško cenjenih in slogovno kameleonskih slovenskih poosamosvojitvenih rock zasedb Moveknowledgement, ki je nastala konec 90. let v Novem Mestu, je en sam niz vznemirljivih žanrskih permutacij in zvočnih eksperimentov. Zlasti z albumi Listen to Nebukadnezar (2007), Pumpdown!!! (2011) in See (2014) so si fantje zagotovili široko bazo fenov iz različnih vetrov, polnili klube doma in v tujini ter se metaforično povzpeli na vrh domače glasbene scene. Pred približno petimi leti so nenadoma poniknili iz scene in se kmalu zatem razšli z vokalistom Miho Blažičem (N’toko). Od takrat je zasedba Moveknowledgement, ki jo sestavljajo Dejan Slak (bas kitara), David Cvelbar (bobni), Uroš Weinberger (avtor skladb in besedil, kitara, vokal) in Miha Šajina (avtor skladb, producent, oblikovanje zvoka v produkciji in postprodukciji, klaviature, vokal), ubrala nove žanrske smernice, spremenila vlogo vokalov v svojih komadih in konkretno nadgradila svoj zvok. Spomladi 2022 so se Moveknowledgement vrnili z novim albumom 'Lying Cobra' (Moonlee Records), ter z njim nakazali radikalen odmik od dosedanjih izdaj. Nov zvok, nova založba, nova vizija!
 
Njihov novi studijski album so navdihnila pionirska leta psihedelične avantgarde poznih 60. let. Album 'Lying Cobra' se ponaša s svojstvenim retro karakterjem, kar je posledica rabe tehnoloških inovacij hipijevske dobe, kot so modularni sintetizatorji, magnetni trakovi, predvajani nazaj in izven faze, fazer, eho, reverb in delay efekti ter vzhodnjaški instrumenti. Skozi prefinjeno rabo studijskih tehnik, ki ima vzporednice pri eksperimentih krautrock legend Can in Faust ter producentskih asov à la Brian Epstein, aplikacijo harmoničnih večglasij in študiozno rabo različnih retro sintetizatorjev posodobljeni Moveknowledgement servirajo samosvojo reinterpretacijo kaleidoskopskih zvočnih barv in mehkih analognih tonov dobe otrok cvetja. Kljub kompleksni zvočni podobi album sestavljajo nalezljivo dostopni in hitro zapomnljivi komadi, ki bodo očarali tako poznavalske fotre kot tudi novo generacijo ljubiteljev mavričnih zvokov, ki je zrasla ob bendu Tame Impala. Novi album benda Moveknowledgement zaznamuje blagozvočna, vznemirljivo večplastna in kristalno čista zvočna podoba, subtilna manipulacija različnih analognih sintov, božajoče vokalne polifonije in prosto lebdeči, počasi razvijajoči se aranžmaji, ki nas spiralasto srkajo v njihove skladbe.
 
Brezčasna slovenska neopsihedelija za neskončna poletna pohajkovanja in nepozabna oranžno-zlata jutra v objemu ljudi, ki nekaj štejejo.
 
 
 
 
 
 

HARLEM UNDERGROUND

O Harlem Underground lahko govorimo že leta 1996, po razpadu benda L.D.W. (Link der Wasser). Romilda Kumarja je elektrofonija privlačila že od nekdaj, tako da se je kar sam lotil oblikovanja svojih zamisli. Po nekaj solističnih nastopih se mu je pridružil kitarist Aleš Valentinčič. Družno sta začela snovati s samplerjem in sekvencerjem Boss DR-5 ter producirati žanrsko izjemno raznolike zadeve, ki so segale od jazzovskih odtenkov in temin trip hopa tja do povsem abstraktnih kompozicij, udomačenih v industrijskem okolju njunih Deskel pri Anhovem v spodnjem Posočju. Kdaj pa kdaj so se jima pridružili še občasni sodelavci, sicer pa sta prekrižarila klubovje po Sloveniji, Hrvaški in Italiji. Tako sta, vzemimo, na festivalu Break 21 v Ljubljani nekoč pospremila modno revijo, igrala v Stari elektrarni, Mostovni, zagrebški Močvari, na multimedijski razstavi Arhipelag po obalnih klubih ... V tistem času sta podala tudi precej intervjujev, tako, denimo, za oddajo "Na piedestalu" (Val 202) in revijo Muska. Vsa elektronska manipulacija tako nekoč kakor danes nastane "v živo", brez poprejšnjih nasnemavanj ali obdelav. Glasbenika delata s starim Ram 18-kanalnim mikserjem iz l. 1981.
 
 

Organizacija: Kuulturno umetniški klub 13. Brat, KUD Morgan, Moonlee Records
Koncertni cikel Ropotarnica 13. Brata in festival Ubrane note sofinancira MO Nova Gorica.
 
 
 

________________________________________________________

 

VRATA / DOOR: 20.00

KONCERT / CONCERT: 22.00

Vstopnina / Ticket price: 10 € 

_________________________________________________________

 

Prireditev se bo odvijala na prostem.

V primeru slabega vremena se seli v notranje prostore.

 

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com