Mostovna in JSKD predstavljata

Noč knjige 2018

Z branjem in pogovorom se bomo poklonili mlajšim literarnim ustvarjalcem. Ustavili se bomo tudi ob vidnejših obletnicah: 100-letnica smrti Ivana Cankarja in Stanislava Škrabca. Sledilo bo javno branje poljubnih literarnih del.

Sodelovali bodo:

· Bralni klub Elektrotehniške in računalniške šole Nova Gorica,

mentorica Bojana Modrijančič Reščič.

· Literarni krožek Gimnazije Nova Gorica,

mentor Nejc Rožman Ivančič.

(Literarno glasilo IZ SEBE Gimnazije Nova Gorica je bilo nagrajeno za najboljše gimnazijsko glasilo. Oblikovalka glasila Jelena Uršič.)

· Glasbeno obogatitev bo prispeval SUNSHIP trio v zasedbi Cene Resnik, Matjaž Bajc in Urban Kušar.

Vsak je dobrodošel na Bralnem maratonu!

----------------------------------------------------------------------------------------

Fokus Noči knjige 2018

Letos smo zvezdogledi, očarani nad nočjo, v kateri knjiga pokaže svojo moč. Po vseh kotičkih Modrega planeta, za katerega nočemo, da postane utelešenje razdiralnih energij, razpostavljamo teleskope z visoko ločljivostjo in očarano preiskujemo temno žametno modrino večernega neba. V Noči knjige pogled izostrujemo na literarni zvezdi, ki v letu 2018 sveti še posebej svetlo, in jo jemljemo v letošnji fokus. Prisluškujemo šepetu vesoljnega Časa & Prostora, ki nam pripovedujeta, da mineva 100 let, odkar se je z Zemlje med zvezdne konstelacije preselila duša enega od velikanov slovenske besede, Ivana Cankarja. Letošnje leto je razglašeno za Cankarjevo leto. Princu z Rožnika se poklanja tudi Noč knjige 2018.

“Jaz upam v bodočnost našega naroda,” je govoril Cankar. Njegova veličina je v istovetnosti besede in dejanja. Po duši je bil pogumni revolucionar, v katerega rokah vihra zastava svobode, ter ob svojem literarnem opusu avtor mnogih polemičnih in političnih člankov ter satir, v katerih se kaže, kako tuja mu je bila preračunljivost. “Laže si ga očitno predstavljamo po vedno istih klišejih, namesto da bi njegovo življenje sestavili v zanimivo zgodbo. On bi morda dejal, da zato, ker si želimo tako predstavljati umetnike. Brez sile in svetlobe,” o danes vse bolj aktualnem modernistu piše Irena Štaudohar.

Letošnja Noč knjige je priložnost, da Cankarja odkrijemo takšnega, kot ga doslej še nismo poznali. Naj iz morebitnih ustvarjenih klišejev v cvetočem vrtu Cankarjeve besede s ponovnim branjem, premislekom in doživljanjem tega pisatelja vzbrstijo novi rožni popki – prav tako, kakor je o prerojenju pisal sam Cankar: »Vse, kar je bilo grenkega in temnega, je umrlo; kar je bilo sladkega in svetlega, se je vdrugič porodilo v meni in bo v meni ostalo, neumrljivo, večno v vesoljstvu, kakor moja duša sama …”

Kakšen boleče iskreni borec za narodov blagor je bil Ivan Cankar!

“Jaz, bratje, pa vem za domovino in mi vsi jo slutimo. Kar so nam siloma vzeli, za kar so nas ogoljufali in opeharili, bomo dobili povrnjeno in poplačano s stoterimi obrestmi. Iz muke, trpljenja in suženjstva neštetih milijonov bo vzrasla naša domovina: vsa ta lepa zemlja s svojim neizmernim bogastvom. Tedaj bodo le še grenak in grd spomin te gosposke domovine, na suženjstvu zidane, s krvjo in solzami gnojene, sramota človeštvu, zasmeh pravici …

Drugačno melodijo bo dobila pesem o naši lepi domovini!”

Zvezdogledi smo in v naše teleskope tenkočutno lovimo navdihnjeno poezijo Ivana Cankarja, ki iz viharne noči v bivanje priklicuje ljubezni jasen dan.

Oj to je sončen, krasen dan,

kot ni bil še nikdar;

nikdar tako veselo še

sijal ni sonca žar.

Ne, to je noč, viharna noč,

ves svet grozi teman;

le v srcu mojem dan žari,

ljubezni jasen dan.

Vsi ti našteti literarni utrinki so vam lahko v pomoč pri organizaciji letošnje Noči knjige, hkrati pa ste lepo vabljeni, da razprete tudi krila svojega lastnega navdiha in ustvarjalnosti.

ekipa Noči knjige

Naj živi knjiga! Naj živimo bralci!

Pridružite se nam na večeru branja in pogovora.

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com