Mostovna

Scheletro, Odpadki Civilizacije, Mačefit

Scheletro, Odpadki Civilizacije, Mačefit

Z oktobrom se na Mostovno vračajo večeri hardcore-punka v duhu 80ih! Tokrat gostimo italijanske trash hardcorovce SCHELETRO, katerim se bodo pridružili prekaljeni hardcore punkerji ODPADKI CIVILIZACIJE, za uverturo pa bodo poskrbeli MÄČEFIT.

 

Scheletro

(Rim, Italija)
Scheletro so leta 2012 v Rimu ustanovili štirje prijatelji z namenom igranja v živo na isti hardcore sceni, dejavni pri organizaciji dobrodelnih koncertov in skvotov za podporo samoorganiziranim libertarnim dejavnostim, gibanjom in zapornikom. Prvi album "Farfalle Dentro Al Vomito" ("Butterflies In The Vomit") je izšel leta 2018. Ta 10" plošča, ki je bila omejena na 250 izvodov je razprodana, druga "Un Feto Schiacciato senza tre Falangi" pa je izšla leta 2022.

 

Odpadki civilizacije

Odpadki civilizacije so nastali leta 82, z vajami pa so začeli kar v prijateljevi garaži, v Savskem naselju. V prvi postavi, je bil poleg kitarista Gazota, bobnarja Dareta in basista Robija, na vokalu Primož Habič, ki se je kasneje proslavil z Niet. Z koncerti so Odpadki civilizacije začeli leta 83 in se istega leta pojavili na kompilaciji Kaj Je Alternativa, ter se z svojim hitrim, agresivnim in brezkompromisnim hardcorom ustoličili kot ena najbolj politično in socialno angažiranih hardcore zasedb v takratni Jugoslaviji. Leta 85 so se z štirimi pesmimi, znašli tudi na legendrani kompilaciji Hardcore Ljubljana, ki je glas o Odpadkih ponesla tudi izven domovine. Kako zelo priča kar lepo število priredb, ki so jih naredile tuje zasedbe. 26. oktobra 85 se je zgodil koncert, ki se ga najraje spominjajo – Exploited v Šenvidu, kjer so menda, še preden so se pojavile zvezde večera, spraznili vso zalogo alkohola. Po nekaj koncertih in kadrovskih spremembah, jih je doletela podobna usoda kot mnoge druge skupine tistega časa. Ločila jih je vojska in odšli so v legende. Potem je prišlo leto 2021 in trojica iz zadnje postave – Gazo – kitara, Zoki – vokal in Krištof – bobni so se zopet našli s pomočjo družabnih omrežij, ter se začeli pogovarjati o oživitvi benda. Z vajami so začeli februarja 2021, kmalu pa sta se jim pridružila tudi Dare na ritem kitari in Skabina na basu. Na oder so se vrnili 1.4.2022 v Klubu Gromka in vse prisotne presenetili z energijo in brzino, ki je marsikdo od benda, ki je »spal« 35 let ni pričakoval. Na repertoarju se je poleg starih klasik kot so Vojna-Smrt, ki se je publika kar ne more naveličati, ter 24 ur, Prevara, Paranoja in druge, pojavil tudi popolnoma nov komad Anarhija, ki je pri fenih zelo dobro sprejet. In nemalokrat se zgodi, da ga celo ponovno zahtevajo v bisu. Bend trenutno veliko koncertira, od svojega povratka na sceno pa so izdali tudi dve split izdaji. Prvo z mariborskimi Iritator, ter drugo z zasedbama Chikara in Vox populi. Poleg koncertov, pa se pripravljajo tudi na snemanje prvega samostojnega albuma, na katerem bodo ob starih komadih tudi nekateri novi.

 

Mäčefit

Študentje iz Rožne doline so združli moč in ustvarili zelo dobro hardkorčino.

 

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com