GALERIJA TIR PREDSTAVLJA

FOTOVIZIJE: Ravnotežje!

FOTOVIZIJE: Ravnotežje!

Izbrana dela na natečaju mladih fotografov za najboljšo fotozgodbo.

ISKANJE RAVNOTEŽJA
 
Tematski natečaji v okviru Festivala VIZIJE – Festivala mladinske kulture so vedno zasnovani tako, da spodbujajo mlade fotografe k raziskovanju novih izraznih možnosti v mediju fotografije. Takšna je tudi letošnja tema Ravnotežje, ki je sicer ustvarjalcem omogočila raznolike interpretacije, vendar je zahtevala razmislek in vsebinsko poglobitev. Ravnotežje ali ravnovesje je namreč kompleksna tema, ki označuje stanje, pomembno ne le v življenju vsakega posameznika in širše skupnosti, ampak tudi v živi in neživi naravi ter v ohranjanju odnosa med človekom in naravo.
Na letošnji razpis je prispelo 25 fotografskih zgodb osnovnošolcev, dijakov in študentov, ki so v svojih vizualnih pripovedih obravnavali različne vidike razpisne teme. Nekaj avtorjev je motiv prikazalo kot motorično sposobnost, ki je nepogrešljiva pri dinamičnem gibanju človeškega telesa, kot so različne športne aktivnosti. Drugi so se osredotočili na iskanje mentalnega ravnovesja v vsakdanjem življenju, ki je v neprestanem toku čustvenih vzponov in padcev bistvenega pomena za dobro počutje vsakega posameznika. Človek je pravzaprav bitje ravnovesja, saj je tudi naše zdravje odvisno od telesne in duševne skladnosti, hkrati pa je človekovo telo neločljivo povezano z okoljem, v katerem živimo. In prav naravno ravnotežje je tista tema, s katero se je ukvarjalo največ avtorjev, ki so v svojih fotozgodbah izpostavili dejstvo, da narava v različnih ekosistemih sama poskrbi za skladno razmerje med rastlinskimi in živalskimi vrstami, njihovo pestrost in obstoj. Nekateri ustvarjalci so v svojih delih razmišljali o iskanju ravnotežja med naravno in kulturno krajino v urbanem prostoru. Zasledimo pa tudi posamezne metaforične upodobitve, med katerimi prevladuje podoba mostu, ki ponazarja ravnotežje in premagovanje ovir ne le v realnem svetu, ampak tudi v duhovnem življenju posameznika.
Žirija je v ožji izbor del, ki bodo predstavljena na razstavi v okviru državnega festivala Vizije gredo na morje, uvrstila enajst izvirnih in kreativnih fotografskih zgodb, zasnovanih v različnih tehnikah. Pri izboru del je seveda upoštevala tudi likovno ravnotežje, ki označuje urejenost in harmonijo vseh elementov v fotografski kompoziciji: tako skladnih razmerij med posameznimi figurami, predmeti in objekti kot tudi med motivi in ozadjem, tonskimi vrednostmi in v barvnem izboru. Pri nekaterih avtorjih pa je opravila tudi selekcijo posnetkov, a zgolj zato, da izbrana dela oblikujejo vsebinsko in oblikovno homogeno likovno celoto.
Izbrana dela kažejo, da so avtorji v fotografiji – kot enem izmed osrednjih vizualnih medijev sodobnega časa – prepoznali velik izrazni potencial in pripovedno moč. Ne glede na to, ali so njihove fotozgodbe osebno izpovedne, humorne, razmišljujoče, opisne ali vpete v širši družbeni kontekst, nam sporočajo, da je iskanje ravnotežja proces, ki nas pravzaprav spremlja neprestano in povsod: v našem počutju, mišljenju, delovanju, prostoru, ki nas obdaja, in širšem naravnem/kulturnem okolju.
 
____________________________________________________________
 

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave

FOTOVIZIJE: RAVNOTEŽJE!

Izbrana dela na natečaju mladih fotografov za najboljšo fotozgodbo.

 

petek, 1. oktober 2021, ob 19. uri

V okviru festivala Vizije 2021 je bila otvoritev razstave 17. avgusta v razstavišču Libertas v Kopru. Podeljeni sta bili nagradi fotovizionar 2021, ki sta jo prejela Tina Furlan in Blaž Stantič Kobal.  Razstava se bo v novembru selila v Izolo.

 
 
____________________________________________________________
 
 

UDELEŽENCE DOGODKA in OBISKOVALCE LOKALA prosimo da:
- ne prihajate bolni,
- uporabljate zaščitno masko v zaprtih prostorih,
- si razkužujete roke,
- držite minimalno varnostno razdaljo.

Ob dogodkih je vstop v prireditveni prostor dovoljen le osebam:
- s potrdilom o prebolevosti COVID-19,
- s potrdilom o cepljenju ali
- s potrdilom o negativnem testu.
 
Hvala za razumevanje in spoštovanje ukrepov!

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com