PIXXELPOINT & GALERIJA TIR PREDSTAVLJAJO

Pixxelpoint: STRAN 22

Pixxelpoint: STRAN 22

STRAN 22 je interdisciplinarni kolektiv, ki pod skupnim imenovalcem združuje ustvarjalce z različnih področij – od vizualne in performativne umetnosti, arhitekture in oblikovanja do avtorske glasbe, intermedijskih umetnosti in poezije. Poleg prepletanja različnih veščin jih povezuje predvsem želja po odkrivanju novih umetniških izrazov, odmaknjenih od konvencionalnih pristopov. Kolektiv STRAN 22 je koproducent intermedijskega festivala IZIS, ki od leta 2013 poteka na različnih lokacijah na Obali, zadnji dve leti v Kulturnem stičišču Libertas v Kopru. V zadnjih letih je kolektiv ustvaril avtorsko predstavo Podgane v Gledališču Glej (2019), interaktivni svetlobni lov na zaklad in radijsko igro za otroke Ježek in mehkomodri, prilagojena ukrepom proti epidemiji (Nova Gorica, 2020), instalacijo Da me stesso non vegno (2021) in stalno postavitev prostorske instalacije Dante Copiosus v palači Besenghi degli Ughi v Izoli (2021). V sklopu večletnega raziskovalnega projekta Soap Opera so v galeriji Vžigalica pripravili istoimensko samostojno razstavo (november 2021 – januar 2022).

Soap Opera
Prostorska instalacija

Koprodukcija: Forum Ljubljana in PiNa

Soap Opera raziskuje mejo med posameznikovim intimnim doživljanjem sveta in specifično kolektivno izkušnjo. Mehanska naprava s pomočjo milnice tvori krhke opne, ki ustvarjajo domala psihedelične barvne in svetlobne teksture. Instalacija omogoča izkušnjo hipne formacije svojevrstne prostorske ločnice, ki odseva negotovost in krhkost doživljanja realnosti, nestabilnost odnosa med subjektom in svetom. S tem raziskuje prostor intime in samorefleksije ter izziva posameznikovo percepcijo zunanjega sveta in ponuja dobeseden prikaz potopljenosti v dano realnost, gledalca pa izziva z možnostjo, da se na videz vseprisotne strukture nenadoma razblinijo. Soap Opera je bila krstno predstavljena leta 2019 na festivalu Svetlobna gverila v Ljubljani, nato v razstavišču Monfort v Portorožu (festival IZIS) in na festivalu Evi Lichtungen v nemškem Hildesheimu, kjer si jo je v treh dneh ogledalo več kot 11.000 obiskovalcev, nazadnje pa v sklopu razstave kolektiva v galeriji Vžigalica.

 

 

 

Stran22: Soap Opera [short] from Stran 22 on Vimeo.

 

Da me stesso non vegno*

nteraktivna svetlobna instalacija

Koprodukcija: Forum Ljubljana in PiNa

Težko bi si zamislili bolj točen prikaz latinskega spectruma (slika, predstava) in njegove navezave na duh, prikazen (angl. spectre). S snemanjem in predvajanjem se vsi ti zrcaljeni in pomnoženi odsevi ujamejo v neskončno tavanje, kjer – po Marku Fisherju – »v nekem pomembnem smislu ni več sedanjosti, ki bi jo lahko zapopadli in artikulirali«.

Ko se je Dante potikal po onstranstvu, mu je duh prerokoval izgon iz Firenc in dodal, da »kot daljnovidni vsak od nas odkriva […] le prihodnje čase, / le toliko nas višnja luč obliva. / Čim bliže so, tem trdnejše opase / dobiva naš razvid, brez pojasnila / ne vemo nič, kak zdaj živite zase.« Kako zdaj živimo zase? Trdno opasani v kronično pomanjkanje časa, da nam je povsem nerazvidno, katere prikazni nas preganjajo in katere nevidne roke se jih tako trdovratno branijo. Morda nas zato instalacija Da me stesso non vegno oblije z nižjo lučjo (infrardečim spektrom), da se sami prepoznamo kot duhovi. Saj kot pravi Derrida v Spectres de Marx: »Prihodnost pripada duhovom.«

*»Saj nisem sam« (Pekel, X, 61, prev. Andrej Capuder). V naslovu ohranjamo izvirnik, ki obsega tako »I come not of myself« (Longfellow) kot »My own powers have not brought me« (Mandelbaum).

 www.svetlobnagverila.net/team-members/4586

 

Celoten festivalski program dobite na

www.pixxelpoint.org

 
____________________________________________________________
 
Vljudno vabljeni na otvoritev razstave
 
Pixxelpoint: STRAN 22
 
v četrtek, 10. novembra 2022, ob 19. uri.
 
 
 
Razstava bo na ogled do 26. novembra 2022.
 

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com