KINOATELJE & GALERIJA TIR

V režiji umetne inteligence …

V režiji umetne inteligence …

 
Abyss
Jeppe Lange, Danska, 2022, 13’
Abyss (Brezno) je veriga iz 10.000 slik, najdenih z Googlovim povratnim iskanjem slik. Vizualni razvoj temelji na nesporazumih, do katerih pride pri branju slikovnega gradiva s strani umetne inteligence. Umetne inteligence ne zanimajo merila, čustva ali kontekst, temveč le vzorci, barve in korelacije. Opazujemo prvinski kaos pred ustvarjanjem umetne zavesti. Prebujajoča se zavest pa se ozira na nas kot vrsto.
 
 
pred tem se bodo predvajali Filmi v tekmovalnem programu za nagrado občinstva
 
Kino Eklektika: življenje ali smrt

Prvi Poleti predstavljajo dodatno sekcijo, ki se pridružuje letošnjemu bogatemu programu, z naslovom »Življenje ali smrt«. To vedno zanimivo nasprotje, ki lebdi na meji naše realnosti, povzema šest filmov različnih vrst in žanrov, ki pa vsi vsebujejo melanholični dramatični impulz. Ta novi segment, ki predstavlja eksistencialne teme, temelječe na polarnosti našega življenja, a tudi na nadnaravnih silah, ki mu vladajo, bo na otvoritveni dan festivala zasijal v prostorih galerije TIR na Mostovni in nas ogrel za prihajajoče festivalske dni. V tej sekciji občinstvo igra ključno vlogo, saj bo vsak gledalec lahko oddal odločilen glas za nagrajeni film. Za občinstvo in filmske ustvarjalce, za življenje in smrt, za preteklost in prihodnost slavimo te filme, saj nas spominjajo na našo krhkost in minljivost.
 
________________________________________
 
Mostovna bo letos vnovič gostila čezmejni filmski festival Poklon viziji, ki ga med 16. in 22. oktobrom že štiriindvajsetič pripravlja Kinoatelje v sodelovanju s številnimi partnerskimi institucijami. Festivalsko popotovanje bo preželo več mest, najbolj intenzivno dogajanje pa bo postavljeno v goriški mesti na meji, kjer se bodo v bogatem programu predstavila dela uveljavljenih avtorjev, kot je letošnji gost, prejemnik nagrade Darko Bratina, Stefan Komandarev, pa tudi nabor skoraj 50 kratkometražcev festivalske sekcije Prvi Poleti. Te še naprej prežema želja predstaviti sveže, inovativne in eklektične kratke filme, ki težijo k odkrivanju novih filmskih govoric.
 
Festival, ki sloni na vrednotah medkulturnega dialoga, je tudi del uradnega programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025. Več informacij o festivalu in programu: www.poklonviziji.com.

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com