MOSTOVNA PREDSTAVLJA

VETER (skupinska razstava)

VETER (skupinska razstava)

SKUPINSKA RAZSTAVA VETER

  • Polona Černe / kiparka
  • Živa Drvarič / slikarka
  • Zala Kalan / restavratorka
  • Hanna Juta Kozar / ilustratorka
  • Žarka Krpan / modna oblikovalka
  • Urška Preis / grafična oblikovalka
  • Brigita Starešinič / grafična oblikovalka
  • Sonja Vulpes / izvršna producentka
  • Lea Zupančič / oblikovalka vidnih sporočil

Idejni projekt VETER je nastal z željo, po vzpodbudi povezovanja in skupinskega soustvarjanja “nežnejšega” spola, ter hkrati povezovanja domačih in tujih umetnic, ki že leta delujejo v kulturi. Z razstavo se skupaj predstavlja devet deklet iz različnih umetniških platform, katere jih združuje okolje znotraj katerega delujejo, pa naj gre to za družbo, glasbo, umetnost.

Preko pojma veter, ki ponuja ogromno interpretacij, pa naj ga razumemo kot naravno gibanje zraka ali kot metaforo, se vsaka umetnica predstavlja z enim svojih del.

Galerija v tem primeru postane odprt prostor, kjer 9 samostojnih del ustvarja celoto, preko katerih doživimo vpogled v družbo deklet, ki jih kljub selitvam, službam in marsičem, še vedno združuje in povezuje umetnost.

POLONA ČERNE rojena 26. 12. 1987 na Jesenicah. Po končani Srednji Šoli za Oblikovanje in Fotografijo, smer Industrijsko Oblikovanje, izobraževanje nadaljuje na Akademiji za Likovno Umetnost in Oblikovanje v Ljubljani, smer Kiparstvo. V času študija prejme Prešernovo nagrado ALUO, Ljubljana, za kiparsko delo “Družina”. Prav tako prejme Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani za skupinsko kiparsko delo “Čakajoči”. Leta 2013 z diplomo zaključi študij. Živi in dela v Ljubljani.

ŽIVA DRVARIČ rojena 27.2. 1988 v Ljubljani, je absolventka podiplomskega študija slikarstva na Akademiji za Likovno Umetnost in Oblikovanje v Ljubljani. Leta 2013 je diplomirala pod mentorstvom doc. Žige Kariža, na temo uporabe mešane tehnike v slikarstvu. študijskem letu 2013/14 je v okviru Erasmus študijske izmenjave študirala na Universität für angewandte Kunst na Dunaju, kjer od začetka leta 2015 živi in dela, ter s študijskim letom 2015/16 začenja študij transmedialne umetnosti pri prof. Brigitte Kowanz na Universität für angewandte Kunst.

ZALA KALAN (1986) je akademska restavratorka. Študij je zaključila leta 2013 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, od takrat naprej deluje kot restavratorka in oblikovalka lutk, v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Je soustanoviteljica umetniškega dua NUMOKK, kjer deluje na področju ilustracije.

HANNA JUTA KOZAR rojena 22.12.1985, zaključujem študij Ilustracije na Akademiji za Likovno Umetnost in Oblikovanje v Ljubljani. Delujem zlasti na področju vizualne komunikacije, ki se z novimi projekti in izkušnjami prepleta z najrazličnejšimi oblikami vizualnega, ter mediji od risbe prek animacije do scenografije. Poleg zaključevanja faksa se poskušam udejstvovati pri čim več projektih in aktivnostih, ki navdihujejo in gojijo željo po širjenju znanja in izkušenj.
http://hannajuta.tumblr.com/

ŽARKA KRPAN rojena 1988, se je leta 2007 vpisla na Tekstilno in Modno Oblikovanje v Zagrebu. Na isti fakulteti je leta 2012 magistrirala v Kostumografiji. Tekom študija se leta 2009 predstavi s kolekcijo na Dreft Fashion Week Zagreb in leta 2010 s kolekcijo na dogodku Modni Ormar. Leta 2011 zaključi poletno šolo na Central Saint Martins (CSM) v Londonu in prostovoljno dela pri filmu “Goltzius and the Pelican company”. Od leta 2014 je zaposljena kot kostumografinja v Hrvaškem Narodnem Gledališču v Varaždinu.

URŠKA PREIS rojena 24.01.1992 v Ljubljani. Absolventka študija vizualnih komunikacij, smeri grafično oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Večino prostega časa mi vzame ustvarjanje glasbe (igram akustično in elekrično harfo) in analogna fotografija. Pri fotografiji me najbolj fascinira možnost kreiranja zgodb, ki nastanejo v kombinaciji večih posnetkov. Med albumi največ mest zasedajo spontani portreti in naključna tihožitja.

BRIGITA STAREŠINIČ (22. 4. 1988) je leta 2007 vpisala študij grafičnih in interaktivnih komunikacij in leta 2014 postala magistrica grafična inženirka. Deluje na področju vizualnih komunikacij.

SONJA VULPES, Sonja Grdina (1986) je diplomirana profesorica likovne umetnosti. Študij je zaključila leta 2011 na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, in od takrat naprej deluje kot izvršna producentka za Aksiomo - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana. Glavno področje njenega izražanja je umetniška grafika, predvsem tehnika kolagrafija. Njena dela sestojijo iz abstrahiranih in abstraktnih oblik, ki jih med seboj velikokrat povezuje ekspresivna linija.

LEA ZUPANČIČ rojena v Ljubljani leta 1986, je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo nadaljevala študij na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer Grafične in interaktivne komunikacije, kjer je leta 2011 diplomirala iz ilustracije pod mentorstvom prof. Dušana Kirbiša. Na istem oddelku je nadaljevala podiplomski študij, ter 2014 magistrirala iz področja tipografije pod mentorstvom doc. Domna Frasa. Živi v Ljubljani in deluje kot oblikovalka

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com