Mostovna predstavlja

Filmska druženja: Kratki filmi

Filmska druženja: Kratki filmi

Pred projekcijo filma bo spregovoril Jan Mozetič, filmski režiser, snemalec in umetnostni zgodovinar.

Filmska druženja prinašajo na veliko platno Galerije TiR projekcije izbranih filmov v želji po individualni in skupinski refleksiji na izbrano temo. Tokrat bodo rdeča nit filmskih projekcij filmi na robu. Rób kot skrajni, zunanji del česa, bodisi filmskega kanona ali filmskega formata ali kot mesto, kjer se spremeni nagib nagnjenega sveta, kjer se naša percepcija, kaj je zgoraj in kaj je spodaj, kaj je dobro in kaj je slabo, spremeni in premeša in kategorija sama postane brezpredmetna. Marginalij se bomo dotaknili s šundom, s spregledanimi bizarnimi biseri, s skoraj nepoznanimi znanstvenofantastičnimi filmi. V našem tretjem filmskem ciklu ne bomo obšli niti slovenskega filma.

Pri projekcijah nam bodo svojo interpretacijo oziroma pogled na posamezen film, kader, dogodek ali le trenutek znotraj tega kot vedno predstavili zanimivi gostje. Obiskala nas bo zdaj že naša zvezda stalnica, Mitja Reichenberg, družbo v gosteh pa mu bodo delali še: Jan Mozetič, režiser, ter filmski navdušenci in raznovrstni misleci: Gregor Vuga, Janez Strehovec, Aleš Blatnik in Robert Kuret.

Ker je filme najbolje gledati v dobri družbi, vabimo tebe in tvoje prijatelje, da se nam pridružite ob sredah, med 15. februarjem in 22. marcem 2017 ob 19. uri v Galeriji TiR na Mostovni. Projekciji in predavanju oz. vodeni debati bo sledilo neformalno druženje in kramljanje o filmu in drugih (ob)robnih življenjskih vprašanjih.

Kratki filmi

Kateri filmi so na robu, marginalni? Gotovo kratki filmi, dokumentarni, stop motion, arhivni, skratka: tisti filmi, ki skušajo preko drugačnih ekspresivnih metod zajeti življenje in nam ga podati z drugega zornega kota. Preleteli bomo različne teme: od kmečkega življenja, post-kolonializma do današnje dobe samote s težavnim razumevanjem drugega v tako fragmentiranem svetu. Prek vsega tega bomo šli s filmi De Sete, Peleshiana, Gianikianija in Riccijeve, Rybszynskija, Švankmajerja in McLarena.

Contadini del mare (De Seta, 1955, 10min)
Vremena goda (Peleshian, 1972, 29min)
Frammenti elettrici n.5 (Gianikian e Ricci Lucchi, 2005, 30min)
Tango ( Rybszyinski, 1981, 8min)
Možnosti dialogu (Švankmajer, 1982, 14min)
Neighbours (McLaren, 1952, 8min)

 

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com