Mostovna predstavlja

Filmska druženja: Oni živijo

Filmska druženja: Oni živijo

Pred projekcijo filma bo spregovoril Gregor Vuga, znanstvenofantastični navdušenec, diplomirani filozof in komparativist.

Filmska druženja prinašajo na veliko platno Galerije TiR projekcije izbranih filmov v želji po individualni in skupinski refleksiji na izbrano temo. Tokrat bodo rdeča nit filmskih projekcij filmi na robu. Rób kot skrajni, zunanji del česa, bodisi filmskega kanona ali filmskega formata ali kot mesto, kjer se spremeni nagib nagnjenega sveta, kjer se naša percepcija, kaj je zgoraj in kaj je spodaj, kaj je dobro in kaj je slabo, spremeni in premeša in kategorija sama postane brezpredmetna. Marginalij se bomo dotaknili s šundom, s spregledanimi bizarnimi biseri, s skoraj nepoznanimi znanstvenofantastičnimi filmi. V našem tretjem filmskem ciklu ne bomo obšli niti slovenskega filma.

Pri projekcijah nam bodo svojo interpretacijo oziroma pogled na posamezen film, kader, dogodek ali le trenutek znotraj tega kot vedno predstavili zanimivi gostje. Obiskala nas bo zdaj že naša zvezda stalnica, Mitja Reichenberg, družbo v gosteh pa mu bodo delali še: Jan Mozetič, režiser, ter filmski navdušenci in raznovrstni misleci: Gregor Vuga, Janez Strehovec, Aleš Blatnik in Robert Kuret.

Ker je filme najbolje gledati v dobri družbi, vabimo tebe in tvoje prijatelje, da se nam pridružite ob sredah, med 15. februarjem in 22. marcem 2017 ob 19. uri v Galeriji TiR na Mostovni. Projekciji in predavanju oz. vodeni debati bo sledilo neformalno druženje in kramljanje o filmu in drugih (ob)robnih življenjskih vprašanjih.

Oni živijo

Znanstvenofantastična prilika o zlatih letih Reaganove ekonomske politike, v kateri se brezimni vagabund postavi po robu intergalaktičnim japijem. Carpenterjeva šund klasika danes ne stoji kot nostalgični utrinek izgubljenih osemdesetih, pač pa je črnohumorno pričevanje o rojstvu naše sedanjosti. Kultni režiser in multipraktik John Carpenter je danes znan predvsem po svojih horror in znanstvenofantastičnih filmih iz sedemdesetih in osemdesetih let, kot so med drugim Megla (The Fog, 1980), Stvor (The thing, 1982) in Princ teme (Prince of darkness, 1987).

 

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com