Mostovna in Podružnica

Ne vijola, zeleno! #1

Ne vijola, zeleno!, ker je Ani bolj všeč zelena, ker smo impresionistično navdahnjeni in ker lahko. Serija dogodkov Ne vijola, zeleno! plete zeleno prihodnost. Tokrat premierno na Mostovni.

Zgodil se bo pravi #festival, ki bo v praksi zajel aktualne tematike: ekonomijo deljena, “Zero Waste” filozofijo, DIY (naredi si sam) filozofijo, trajnostni in okolju prijazen način bivanja.

Na sporedu:
#zerowaste predavanje in delavnica z Manj smeti - Manj skrbi
#reuse tradicionalna izmenjava oblačil
#vegan degustacija veganskih prigrizkov z Okrepčevalnica Ku dobro
#DIY popravljalnica koles

[za vse, ki radi berete: Več info o dogodku spodaj ]

Ostanite na zvezi.

● [Izmenjava oblačil]

Izmenjava je odlična priložnost, da zamenjate vaša oblačila (za odrasle in otroška), ki jih ne nosite več ali jih sploh nikoli niste oblekli, obenem pa obogatite garderobo s kakšnim ‘novim’ kosom oblačila. Prav tako lahko zamenjate obutev in modne dodatke.

Izmenjava poteka po načelu blagovne izmenjave »Prinesi X - odnesi X«. To pomeni, da lahko vsak posameznik prinese poljubno število oblačil, ki se jih je naveličal iz različnih razlogov, jih odda našim prostovoljcem pri sprejemni mizi in s tem dobi pravico vzeti največ enako število poljubnih kosov, ki so jih prinesli drugi udeleženci, in sicer po načelu “fair play« oz. poštene igre. Ko predate oblačila prejmete listek, na katerem je zapisano koliko oblačil (kosov) ste predali, prav toliko jih potem lahko vzamete.

Oblačila (in ostali kosi) naj bodo oprana, čista in lepo ohranjena, čevlji pa v parih, skratka v takem stanju, kot bi jih želeli tudi sami nositi. Obrabljena, uničena, strgana in umazana oblačila, čevlje in ostale modne dodatke bomo zavrnili.

● [#DIY Popravljalnica koles]

Pripelji svoje škripajoče kolo in ga skupaj z mentorji in orodjem spremeni v ultimativno #ferrari #mercedes prevozno sredstvo.

● [Martina z bloga Manj smeti - Manj skrbi sporoča:]

Današnji svet je tako preprost. Kupimo, porabimo, vržemo stran. Ni problema, ni panike, ni dela. A kaj v resnici pomeni »stran«? Točno to. Daleč od oči, daleč od srca.
A veste, tisto, ko se pri vas v soboto dopoldan nenapovedano pojavijo obiski? Ko hodijo po stopnicah bloka ali po dovozu hiše, imate ravno še toliko časa, da copate, revije, igrače, obleke, razmetane po stanovanju na hitro poberete in jih stlačite v omaro. Ko obiski gredo, odprete omaro – ven se vsuje kup stvari in naslednje pol ure lahko samo preklinjate in pospravljate.
To tlačenje v omaro se danes dogaja na planetarni ravni in ljudje se tega niti ne zavedamo. Pozabljamo, da stran vržena stvar ne neha obstajati, ampak smo jo samo prestavili nekam ven iz našega vidnega polja. In kmalu se bo tudi iz te velike omare, ki je planet Zemlja, vsulo. In takrat ne bo več pomagalo nobeno preklinjanje.
Sem Martina. Po Zero Waste poti stopam že malo več kot pol leta. V tem času sem preizkusila veliko stvari in spoznala, da v glavnem potrebujemo KREATIVNOST. In svojo kreativno žilico bomo trenirali tudi na delavnici.
Izdelovali bomo torbe in vrečke iz starih majic. Pridružite se mi in skupaj si bomo pogledali, kako iz stare majice nastane moderna torba ali vrečka (in še kaj!). Potrebovali bomo škarje in majico. Oboje prinesite s seboj - bolje je, da je majica ozka in dolga kot široka in kratka.
Se vidimo!

● [Katja iz Okrepčevalnica Ku dobro sporoča:]

Smo prva veganska okrepčevalnica na Goriškem. Ponujamo dnevno sveže malice in kosila ter fast food (od burgerjev, falaflov do različnih pizz, gyrosov). Delujemo po principu iz njive na krožnik, zato je naš moto ekološko, lokalno, sezonsko.

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com