Mostovna in Podružnica

Ne vijola, zeleno! #2 | Global Sharing Week

Ne vijola, zeleno! #2 | Global Sharing Week

Dobrodošli v drugi ediciji serije dogodkov Ne vijola, zeleno! iniciative Podružnica, tokrat v sklopu svetovne pobude #GlobalSharingWeek [www.globalsharingweek.org] - Svetovnega tedna ekonomije deljenja!

 

Program

Z vami bomo delili:

Knjige – akcija: Ohranimo drevesa - Izmenjava knjig

Oblačila - Izmenjava oblačil

Znanje - Delavnica w/ Playground Studio [Ornamental Bookery]

Muziko - Open Source Jam

Sadje - Disco Fruit

Prostovoljce! Iščemo prostovoljce za pomoč na dogodku: https://podrunica.typeform.com/to/uL69Av

[Izmenjava oblačil]

Izmenjava je odlična priložnost, da zamenjate vaša oblačila (za odrasle in otroška), ki jih ne nosite več ali jih sploh nikoli niste oblekli, obenem pa obogatite garderobo s kakšnim ‘novim’ kosom oblačila. Prav tako lahko zamenjate obutev in modne dodatke.

Izmenjava poteka po načelu blagovne izmenjave »Prinesi X - odnesi X«. To pomeni, da lahko vsak posameznik prinese poljubno število oblačil, ki se jih je naveličal iz različnih razlogov, jih odda našim prostovoljcem pri sprejemni mizi in s tem dobi pravico vzeti največ enako število poljubnih kosov, ki so jih prinesli drugi udeleženci, in sicer po načelu “fair play« oz. poštene igre. Ko predate oblačila prejmete listek, na katerem je zapisano koliko oblačil (kosov) ste predali, prav toliko jih potem lahko vzamete.

Oblačila (in ostali kosi) naj bodo oprana, čista in lepo ohranjena, čevlji pa v parih, skratka v takem stanju, kot bi jih želeli tudi sami nositi. Obrabljena, uničena, strgana in umazana oblačila, čevlje in ostale modne dodatke bomo zavrnili.

[Delavnica / Workshop - Ornamental Bookery]

“Writing [...] serves as background for unbridled beautification: chiselled mushrooms, punctuation of cherries, motifs of carved lemon, shaving of truffle, silver pastilles, arabesques of glacé fruit.

Ornamentation proceeds in two contradictory ways, which we shall in a moment see dialectically reconciled: on the one hand, fleeing from nature […] on the other, trying to reconstitute it through an incongruous artifice.”

[- Roland Barthes]

Playground Studio organizira delavnico recikliranih knjižic! Izdelovali bomo knjižice iz starega papirja: časopisni papir, darilni papir, karton, ostanki revij, vse pride v poštev. Sodelujoči se bodo naučili posebne tehnike knjigoveztva in tako sami izdelali knjigice brez dodatno uporabljenega materiala. Poleg tega bo na voljo še nekaj folije, iz katerih bomo izdelali nalepke za okrasitev. Vsi zaiteresirani so vabljeni, da prinesejo papir vseh vrst in si tako izdejo svoje unikatne knjižice.

---

The student initiative “Playground Studio” is organizing a recycling workshop! We will be producing sketch books out of old paper: newspaper, wrapping paper, pack paper, cardboard, and all sorts of unused paper pieces. The participants will have the opportunity to learn a special binding technique to put all materials together and create their sketch-book without using extra materials. We will also provide some sticker foil to make the books properly ornamental . Everyone who is interested should bring various types of paper or supplies which they would like to use to decorate their books with. A large amount of enthusiasm and positive energy is needed as well.

[Open Source Jam]

Prinesi svoje glasbilo in se pridruži đemerjem na dan dogodka. Muzika bo!

[Disco Fruit]

Disco Fruit je del gibanja Disco Soupe. Disco Soupe je gibanje, ki se je rodilo leta 2012 v Franciji in si prizadeva za osveščanje javnosti o problematiki prekomerno zavržene hrane. Dogodki potekajo mesečno, kjer se družijo ob kuhanju mineštre in v živo glasbeni spremljavi (od tukaj tudi »disco«). Hrano navadno dobijo iz trgovin kjer bi sicer romala v smeti. S tem dogodkom bi tudi mi radi opozorili, da na vsakodnevni bazi zavržemo čisto preveč hrane, se podružili v prijetnem ambientu kjer bi se tudi morda naučili kakšen nov trik o pripravljanju zdrave prehrane in uživali ob glasbeni spremljavi. Ker se naš Disco Soupe odvija poleti, gretje ob vroči mineštri po receptu izpod rok naše none, najbrž ni zaželeno. Tisti recept od none pa bomo raje shranili za zimske dni. Zato se bomo hladili z limonado, stiskali pomaranče, delali zmešane »smoothije« in mešali solato. Ker Podružničarji doma nimamo dovolj pribora za vseh, vas pozivamo, da s seboj prinesete kar potrebujete: kak nož, vilico, kozarec, skledo ipd.

[Ohranimo drevesa - Izmenjava knjig]

Velika izmenjava (rabljenih) knjig z ekološko noto v okviru dogodka Ne vijola, zeleno! #2. Ohranimo drevesa in rešimo gozdove. 
▃▃▃
Ooooh, knjige iz druge roke... Dišijo po nostalgiji in ne škodujejo okolju. Kaj več bi si še lahko želeli? Izmenjave knjig rešujejo na miljone dreves.
▃▃▃
Ali je založništvo tiskanih medijev katastrofa za okolje?
▃▃▃
Izmenjave knjig ohranjajo drevesa in rešujejo gozdove. To je le ena izmed mnogih okoljevarstvenih prednosti knjižnih izmenjav, dodamo pa še lahko:

- Zmanjševanje porabe papirja (predvsem strupene izdelave novega);
- Varčevanje z energijo, ki se porabi v procesu produkcije knjig;
- Prihranimo z embalažo ter vso energijo in stroški, ki so povezani s tem;
- Prihranimo na gorivu, ki je potrebno za transport novih knjig: od tiskarne do skladišča, potem pa iz skladišča do trgovine itd.;
- Zmanjševanje porabe energije in denarja, ki so potrebni, da se knjig znebimo na odpadu;
- Varčujemo z denarjem, ki je dandanes »redka dobrina«.
▃▃▃
Poleg ekološke plati izmenjave je tu še tista romantična, posuta z nostalgijo in spomini. Zakaj torej še izmenjati knjige oz. se udeležiti izmenjave knjig:

1. Ker je cenovno dostopno.
Vaše finančno stanje vas ne bi smelo nikoli odvrniti od branja. Ravno zaradi tega je izmenjava knjig kot nalašč za vas!

2. Brskanje po knjigah na vaši najljubši izmenjevalnici knjig je najlepši način kako preživeti sobotni popoldan.

3. Vedno obstaja možnost, da boste na izmenjevalnici spoznali ljubezen vašega življenja.

4. Če pa ne, lahko izredno prikupne in razgledane prostovoljce vprašate za nasvet.

5. Organizatorji izmenjave vedno potrebujejo vašo pomoč in podporo. 
Ker ne pripravljajo samo izmenjave knjig, ampak tudi delavnice, trajnostne dogodke in dogodke za lokalno skupnost.

6. Rabljene knjige imajo tisti čudovit vonj.
Papir, črnilo in lepilo izpostavljeno svetlobi, toploti in vlagi: nič se ne more primerjati s tem vonjem.

7. Nikoli ne veš kdo je bil prejšnji lastnik knjige. To je kar precej vznemirljivo, kajne?

8. Čačke in opombe med vrsticami so lahko precej zabavne. 
Te so kot hiter vpogledi v um prejšnjega lastnika. Nekatere ponujajo svežo perspektivo na dotično temo v knjigi; druge pa so intimni izrazi bralčeve izkušnje. Ti zapiski so na nek način hudomušen in zanimiv način kako zares pustiti vtis in zaznamovati trenutek.

9. Ob pregibanju hrbta in platnic knjige se ne boste počutili TAKO zelo slabo...
Ker ste knjigo že takšno dobili...

10. Ali na primer, ko izgubite ovitek ali jo pokapljate s kavo.
Rabljene knjige so idealne za na plažo, vlak in vse ostale razburljive situacije v katere ne bi vlačili nove, brezhibne knjige.

11. Lahko jih predaš naprej.
Pridobivanje in predajanje knjig naprej poda knjigam lastno življenje in tako ustvarjajo trdnejšo skupnost bralcev. Boljšega razloga gotovo ni.
▃▃▃
Še nekaj namigov kako se izogniti nakupovanju novih knjig: Poleg izmenjave knjig, pojdite do najbližjega antikvariata z rabljenimi knjigami ali pobrskajte po spletnih straneh, ki ponujajo rabljene knjige:www.bukvarna.net | www.rabljene-knjige.si | www.bolha.com/knjige-revije-stripi ali facebook skupinah kot so: Rabljene Knjige - podarim, kupim, menjam! || RABLJENE KNJIGE { prodam, kupim, podarim } | RABLJENE KNJIGE ZA OTROKE IN ODRASLE || Rabljene-knjige.si in seveda ne pozabite na knjižnice in izposojo knjig!

Ne kupuj novih knjig, raje izmenjaj.

 

 

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com