GALERIJA TIR PREDSTAVLJA

Petja Kolenko: ''Ker tu je vse tako lepo, tu nič me ne boli''

Petja Kolenko: ''Ker tu je vse tako lepo, tu nič me ne boli''

Petja Kolenko je vizualna umetnica in likovna pedagoginja, ki živi in ustvarja v Ljutomeru. Leta 2021 je zaključila magistrski študij likovne pedagogike pod mentorstvom Zore Stančič na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Petja je aktivna na številnih področjih kulture, sodeluje pri organizaciji različnih festivalov in dogodkov ter izvaja ustvarjalne likovne delavnice za različne starostne skupine. Poleg tega se ukvarja z grafičnim oblikovanjem in oblikuje unikatne modne in uporabne izdelke. Svojo likovno produkcijo je doslej predstavila na številnih skupinskih in samostojnih razstavnih projektih tako doma kot v tujini.

Njen likovni izraz je zaznamovan s ponovno uporabo in recikliranjem različnih odpadnih materialov ter odsluženih likovnih del. Najpogosteje se poslužuje tehnike kolaža, pri čemer se je v zadnjih letih osredotočila na recikliranje odpadnih plastičnih mas. Uporablja posebno tehniko, imenovano kolaž iz termično obdelanih plastičnih mas, pri kateri sloje različnih plastičnih materialov spaja z uporabo vročine, tehnično izvaja z likalnikom. Ta nekonvencionalna oblika kolaža omogoča bogato paleto tekstur, vzorcev, barvnih prehodov in reliefnih oblik zaradi različnih reakcij plastičnih materialov na vročino.

Petja črpa svoje motive iz besedil popularnih pesmi, ki jih likovno prevaja kot dobesedne ilustracije ali upodablja glede na svoje osebno doživljanje. Njena dela so tudi avtoportreti, ki obravnavajo številne okoljske in družbene teme ter postavljajo vprašanje vloge žensk v družbi. Njena dela so stilsko raznolika, združujejo elemente stripovske umetnosti, ulične umetnosti in sodobne umetnosti ter tvorijo edinstven likovni jezik Petje. Njeni kolaži so kompozicijsko prepleteni s teksti, na katerih temeljijo, in združujejo tehniko kolaža z risbo in drugimi materiali ter odpadnimi predmeti, kot so glasbeni mediji, ki izpostavljajo glasbo kot rdečo nit njenih del. Kot glasbena asociacija se odraža tudi sama poraba materiala plastike/pvc-ja oz. vinila, ki izpostavlja relacijo med vinilom kot materialom glasbenih medijev (gramofonske plošče) in likovnim materialom.
 
 
Pridružite se nam v četrtek, 7. 12. 2023, ob 19. uri v Galeriji Tir, Mostovna, kjer bomo odprli razstavo Petje Kolenko z naslovom ''Ker tu je vse tako lepo, tu nič me ne boli''.

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com