GALERIJA TIR

Skupina Photo action: Podobe iz sanj

Skupina Photo action: Podobe iz sanj

»Sanjam sliko in slikam svoje sanje.« (Van Gogh)

Kaj se skriva onstran vidnega? Kako ujeti sanje v podobo?

Kanadski medijski teoretik in sociolog Marshall McLuhan je nekoč dejal, da je »medij ... sporočilo«; način, kako so stvari prikazane, že določa njihovo vsebino, sanjska snov pa je sploh nekaj posebnega. Podobe, ki se prikažejo v sanjah, je pogosto nemogoče opisati, saj poleg pisanega in razgibanega prepletanja prostih asociacij vzbujajo občutke, ki jih je neredko težko zajeti v besede. Sanje so edinstvena in neponovljiva izkušnja. V tem so podobne fotografiji: nobena podoba ni enaka drugi, vsaka je edinstveno lastna ustvarjalki oziroma ustvarjalcu. Fotografija ni nujno posnetek resničnosti; je njena interpretacija, zamejena z okvirjem iskala. Pogled skozi objektiv spreminja podobo sveta, lovi neponovljivo v času in prostoru kot ju doživlja en sam enkraten posameznik ali posameznica.

Če je resničnost snov za sanje, je lahko tudi snov sanjskih fotografij!

Na ogled bo tudi posebna skulptura Nine Bric.

Skupina Photo action je nastala novembra 2019 v Novi Gorici, ko se je devet prijateljev prvič sestalo za namenom, da skozi mesečne fotografske izzive raziskujejo raznovrstne fotografske pristope. Ustanovitelji skupine so imeli različne izkušnje s fotografijo: nekateri so predmet študirali, za druge je bil to poklic, za ostale hobi. Vse pa je družila strast do lovljenja trenutkov iz njihovega vsakdanjika. Člani skupine so se skozi leta menjavali, trenutno se v skupini Photo action nahaja trinajst oseb z območja Primorske: David Verlič, Dejan Gregorič, Dora Verlič, Greta Adamlje, Jerneja Kraigher, Ksenija Vogrinc, Maja Peršič, Mojca Lipicer Stantič, Nastja Štemberger, Renato Maffi, Sanja Kotnik, Suzana Uršič, Tomaž Lipicer ter Denisa Kesten, ki živi v Berlinu.

Skupina Photo action deluje pod okriljem Kluba Zagon iz Šempetra pri Gorici in Kulturno umetniškega društva Goriška paleta iz Nove Gorice. Redno razstavljajo v šempetrski Galeriji Zagon in na drugih lokacijah, med drugim so izvedli tudi razne pop-up razstave tako po Slovenij kot v Italiji, Španiji, na Danski, Švedski in na Hrvaškem. Člani skupine so prejeli številne nagrad in priznanja na domačih in tujih natečajih. V Galeriji TIR se predstavljajo prvič z razstavo Podobe iz sanj, v katero so vključene izbrane fotografije, ki so jih ustvarili v zadnjih letih. Na ogled bodo tudi fotografije bivših članov skupine; mednje sodijo: Ana Geršak, Ana Perne, Ewelina Świnecka, Janja Šinigoj, Marko Ivančić, Mateja Nikolić, Matjaž Ščurek, Paul-Henri de Cathelineau, Rok Zelinšček in Urška Lešnik de Brea.

Njihove mesečne galerije si lahko ogledate na spletni strani:

group-photoaction.weebly.com

 

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com