Mostovna predstavlja

Filmska druženja: Dan, ko bo obstala zemlja

Filmska druženja: Dan, ko bo obstala zemlja

Pred projekcijo filma bo spregovoril Aleš Blatnik, filmski navdušenec in avtor knjige Napad radioaktivnih filmov – znanstvenofantastični filmi petdesetih.

Filmska druženja prinašajo na veliko platno Galerije TiR projekcije izbranih filmov v želji po individualni in skupinski refleksiji na izbrano temo. Tokrat bodo rdeča nit filmskih projekcij filmi na robu. Rób kot skrajni, zunanji del česa, bodisi filmskega kanona ali filmskega formata ali kot mesto, kjer se spremeni nagib nagnjenega sveta, kjer se naša percepcija, kaj je zgoraj in kaj je spodaj, kaj je dobro in kaj je slabo, spremeni in premeša in kategorija sama postane brezpredmetna. Marginalij se bomo dotaknili s šundom, s spregledanimi bizarnimi biseri, s skoraj nepoznanimi znanstvenofantastičnimi filmi. V našem tretjem filmskem ciklu ne bomo obšli niti slovenskega filma.

Pri projekcijah nam bodo svojo interpretacijo oziroma pogled na posamezen film, kader, dogodek ali le trenutek znotraj tega kot vedno predstavili zanimivi gostje. Obiskala nas bo zdaj že naša zvezda stalnica, Mitja Reichenberg, družbo v gosteh pa mu bodo delali še: Jan Mozetič, režiser, ter filmski navdušenci in raznovrstni misleci: Gregor Vuga, Janez Strehovec, Aleš Blatnik in Robert Kuret.

Ker je filme najbolje gledati v dobri družbi, vabimo tebe in tvoje prijatelje, da se nam pridružite ob sredah, med 15. februarjem in 22. marcem 2017 ob 19. uri v Galeriji TiR na Mostovni. Projekciji in predavanju oz. vodeni debati bo sledilo neformalno druženje in kramljanje o filmu in drugih (ob)robnih življenjskih vprašanjih.

Dan, ko bo obstala zemlja

Znanstvenofantastična drama, znana po svojem dokumentarnem slogu, dobrih likih in posebnih učinkih, je preživela test časa predvsem po zaslugi svoje sporočilnosti. Ravno sporočilo je tisto, kar s seboj na Zemljo prinese vesoljski odposlanec Klaatu (Michael Rennie), ki v družbi robota Gorta (Lock Martin) pristane s svojim vesoljskim plovilom, kje drugje kot v ZDA, v času, ko ljudje v obdobju hladne vojne živijo v stalnem strahu pred napadom. In saj veste − »napad je najboljša obramba«. Klaatujeva misija miru na Zemlji se tako neposrečeno nadaljuje.


»Prav ta film in njegov neverjetni finančni uspeh sta verjetno tisto, kar je treba obdolžiti za veliko ekspanzijo znanstvenofantastičnih filmov v petdesetih.« (Aleš Blatnik)

 

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com