Mostovna predstavlja

Filmska druženja: Flash Gordon

Filmska druženja: Flash Gordon

Pred projekcijo filma bo spregovoril dr. Mitja Reichenberg, muzikolog, profesor, skladatelj in filmoljub. 

Filmska druženja prinašajo na veliko platno Galerije TiR projekcije izbranih filmov v želji po individualni in skupinski refleksiji na izbrano temo. Tokrat bodo rdeča nit filmskih projekcij filmi na robu. Rób kot skrajni, zunanji del česa, bodisi filmskega kanona ali filmskega formata ali kot mesto, kjer se spremeni nagib nagnjenega sveta, kjer se naša percepcija, kaj je zgoraj in kaj je spodaj, kaj je dobro in kaj je slabo, spremeni in premeša in kategorija sama postane brezpredmetna. Marginalij se bomo dotaknili s šundom, s spregledanimi bizarnimi biseri, s skoraj nepoznanimi znanstvenofantastičnimi filmi. V našem tretjem filmskem ciklu ne bomo obšli niti slovenskega filma.

Pri projekcijah nam bodo svojo interpretacijo oziroma pogled na posamezen film, kader, dogodek ali le trenutek znotraj tega kot vedno predstavili zanimivi gostje. Obiskala nas bo zdaj že naša zvezda stalnica, Mitja Reichenberg, družbo v gosteh pa mu bodo delali še: Jan Mozetič, režiser, ter filmski navdušenci in raznovrstni misleci: Gregor Vuga, Janez Strehovec, Aleš Blatnik in Robert Kuret.

Ker je filme najbolje gledati v dobri družbi, vabimo tebe in tvoje prijatelje, da se nam pridružite ob sredah, med 15. februarjem in 22. marcem 2017 ob 19. uri v Galeriji TiR na Mostovni. Projekciji in predavanju oz. vodeni debati bo sledilo neformalno druženje in kramljanje o filmu in drugih (ob)robnih življenjskih vprašanjih.

Flash Gordon

Flash Gordon je svojevrstna filmska poslastica, ki se ne pretvarja, da je nekaj, kar ni. Film, posnet po stripovski predlogi, je glasen, barvit, kičast in predvsem − zabaven. Žanrsko se uvršča v nišo »space oper«, podžanra znanstvene fantastike, ki vsebuje vesoljske vojne, melodramatične avanture, medplanetarne boje in romantične zaplete. Termin se pri tem ne navezuje na opernost v smislu glasbene zvrsti, ampak zbadljivo preigrava izraz »soap opera«, po naše telenovelah, in s tem poudari generičnost in predvidljivost samega žanra. Film je prava orgija pretiranosti z več kot odlično, pravzraprav kultno glasbeno podlago. Glasbo zanj so namreč prispevali sloviti Queeni in le kdo ne pozna ode našemu rešitelju: »Flash – a, a – saviour of the universe; Flash – a ,a – he saved everyone of us.« In še nastavek te intergalaktične avanture: Vladar Ming Neusmiljeni napove, da se bo najprej poigral z Zemljo tako, da bo povzročil naravne katastrofe, nato pa jo bo popolnoma uničil. A upanje ostaja – nogometna zvezda »Flash« Gordon in potovalna novinarka Dale Arden se zaradi zvijačnosti doktorja Hansa Zarkova nenadoma znajdeta na domačem planetu zlobnega Minga. 

 

MOSTOVNA

Cesta IX. korpusa 99A

5250 Solkan

Slovenija

 

Poštni naslov:

p.p. 1

5001 Nova Gorica

 

Telefon: 05 3300 912

 

E-pošta: info@mostovna.com